Sunday, April 3, 2011

Pengalaman itu..

Assalamualaikum..

dapat jugak buka internet.. selalu dpt juga buka.. bila update kejap status dkt fb, encik kecik dah bangun.. kali ni, x taw la sempat ke tidak buat post ney.. hehe..

nk cerita sikit pengalaman bersalin haritu.. saya tau bukan ada org baca sgt blog ney.. tp saya saja nk simpan kenangan melahirkan anak pertama.. cinta hati saya.. :)

saya dan encik suami pergi Pearl Maternity Hosp on 16th Feb.. EDD yg Dr Rosita bagi is on 15th.. bila dah lewat sehari, dia suruh masuk hospital terus.. tp EDD yg nurse n doc kerajaan bagi is on 19th.. so saya fikir maybe it's not time yet.. so saya ckp dgn encik suami, saya nk tunggu.. masa dkt PMH tu, doc ckp mmg kene induce lah.. then, kalau x buka jalan baru operate.. seriau jugak dengar kn? sbb saya berharap segala2nya normal.. sakit secara normal dan bersalin juga secara normal..

bila balik rumah, seminggu lebih duk mcm tu juga.. x rasa apa.. buat kerja mcm biasa.. so on 19th tu mmg dah kena warded la.. sepanjang x sakit tu, macam2 saya doa.. ye la, saya takut sgt jadi apa2.. saya redha dengan apa aja Tuhan nk bagi dkt saya.. bersalin dkt mana pun saya dah x kisah.. mana aje yg encik suami nk bawa, saya ikut.. bila kena tahan ward, proses induce pun di jalankan sehari selepas tu.. org katil sebelah, katil depan semua dah silih berganti.. saya masih belum sakit.. org ckp, dah malam akan rasa sakit.. punya saya x boleh tidur.. dengan tgk org menangis tahan sakit, org mengerang.. nyamuk lagi.. hehe.. malam tu, pukul 2 pagi saya tertidur smpai pagi.. maknanya, x sakit lah tu.. hehe..

the next day, masuk 2nd ubat.. sakit juga lah bila doctor check bukaan jalan.. tp masih boleh tahan.. bila masuk 2nd ubat, still x rasa sakit.. bila duduk dkt ward, tgk org sakit, saya pun teringin nk buat2 sakit.. tp x taw pulak mcm mana rasa sakit tu.. so, saya pun jalan2 dlm ward konon2 nk cepatkan bukaan jalan.. bila specialist dtg ward round, saya ckp dgn dia.. saya nk operate kalau jalan masih belum buka.. malam2 saya menangis.. macam2 yg saya fikir.. atas nasihat kakak saya yg merupakan seorang doktor jugak, dia suruh saya request utk operate.. bila fikir dan minta pandangan encik suami, kami pun decide utk operate hari tu jugak.. nasib baik kakak saya ckp pagi2, sebelum breakfast.. so, saya x bf pun pagi tu.. kalau x, kena tunggu lagi sehari la jawabnya..

disebabkan labour room penuh, saya di tolak ke ward kecemasan utk operate.. doctor dkt situ marah2, kenapa saya opt for operation.. dia x tahu perasaan saya mcm mana.. n di sebabkan saya bukan in this field, saya pun x taw mana yg patut saya buat.. masa tu dah 11 hari post date which is a bit lama baby dkt dlm.. ECG just utk pastikan baby bergerak.. dah la dia suka tidur.. hehe.. masa tu saya mcm, nk marah lah, x kesah dah.. saya nk jmpa baby.. bila doc bius dah terangkan semua, terasa kecut perut sikit.. tp sbb semangat nk jmpa baby, saya kuatkan hati.. dan berdoa semoga semuanya berjalan lancar..

masa operate, boleh rasa doc potong perut ney selapis demi selapis.. tp x rasa sakit.. cuma rasa ngilu2 je.. bila dah siap semua, terasa mcm doc nk keluarkan sesuatu dr perut.. bila dah mcm agak lama, terdengar suara doc ckp.. "kenapa susah sgt nk keluar baby ney? panggil peds, ada difficult delivery.. suruh standby kalau emergency" ya Allah! mmg saya menangis sgt2 masa tu.. saya teringat ayah saya ckp "angah kena sabar.. baby tengah buat perjanjian dgn Allah.." masa tu saya sedih sgt2.. x habis2 saya berdoa, "aku redha atas segalanya ya Allah.." mmg masa tu saya berserah pada yang satu.. apapun yg terjadi, saya redha..

dlm 10 minit di godek2.. saya dengar suara baby menangis.. Alhamdulillah.. syukur ya Allah.. airmata saya x berhenti dari tadi.. bila saat baby di letakkan atas bahu saya, dia pandang saya.. tepat dkt mata saya.. terkejut juga sbb mcm dia nampak je.. hehe.. terus hilang ucapan yg saya nk beri pada dia.. yg keluar hanyalah "haqim umi.. alhamdulillah.. umi sayang haqim.." berminggu2 saya sediakan dialog.. igt nk bagi salam dekat dia, terus lupa.. :)

saya masuk dlm OT pukul 12.30pm and keluar pd 1.45pm x silap.. org pertama yg saya nmpak, encik suami.. siap senyum2, ckp2 dgn saya.. lepas di tolak ke ward, baru lah nampak mama, ayah, adik pastu mak pun dtg.. senyum2 je saya..

the rest, malas nk cerita.. hehe..

tu la pengalaman 1st saya.. kesimpulan, saya masih belum merasa mcm mana org sakit bersalin.. x pa lah kalau bukan kali ni.. janji saya dah jd umi sekarang.. syukur Alhamdulillah.. nnti saya letak gambar haqim.. banyak sebenarnya, cuma x transfer ke lappy lagi.. okay la, encik kecik dah bangun.. til then.. daaa~~

Sunday, March 13, 2011

Lihatlah Dunia

Assalamualaikum..

alhamdulillah, saya dah selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3.0kg pd 2 mac lepas.. selepas beberapa dugaan, akhirnya encik comel Khair Isqandar Haqim keluar juga utk melihat dunia.. betapa besar kuasa Allah.. nnti kalau ada masa, saya ceritakan pengalaman tu ye.. :)

harini, usia Haqim mencecah hari ke 11.. muda lagi.. hik.. alhamdulillah, sikit2 cara handle baby saya belajar.. satu je x buat lagi, mandikan baby.. teringin jugak nk buat, nnti lah saya try..

teringat masa first time baby diletakkan dkt badan saya, bau nya sungguh wangi.. ya Allah.. kalau dlu saya menangis bila tgk suami tidur nyenyak di sisi.. kali ney, menangis sbb Allah beri saya satu lagi hadiah, menjadi seorang umi.. membuatkan saya rasa beruntung menjadi seorang wanita..

okay la, encik kecik dah terjaga tu.. til then.. :)

Saturday, February 19, 2011

Lilypie Maternity tickers

Thursday, February 17, 2011

Tanda-tanda Hampir Bersalin

Assalamualaikum..

saja nk share tanda2 bersalin dkt sini.. credit to ratuhati.com.. saya pun x habis baca lagi.. hehe.. haritu balik kampung, mama ckp nnti ada darah keluar sikit lepas tu contraction la..

*****

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

- sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
- kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
- sakit perut, memulas
- kerap buang air besar
- kerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir

- Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
- Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit belakang

- Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
- Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
- Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
- Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

Pecah air ketuban

- Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
- Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
- Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.

Kontraksi yang tetap dan berterusan

Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual. Baca seterusnya di artikel "Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu"


Bila Perlu ke Hospital

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

- kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam.
- keluar air ketuban.
- pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
- keluar darah dari vagina.
- apa saja masalah yang dialami.

Tuesday, February 15, 2011

List Barang Baby

hehe.. eh..

Assalamualaikum..

saje je nk buat entry ney.. bila tgk org lain excited buat, saya pun jadi excited jugak.. harap2 x membazir lah nnti.. insyaAllah.. owh, list ney untuk saya buat panduan aja.. rasanya mcm kurang ilmu lagi ney.. adeh..

* amek dkt internet je list ney..


Untuk Baby - Pakaian

1. Baju:
Size new born - 5 pasang
Saiz 6-12 bulan - 5 pasang


2. Stokin/sarung tangan dan kaki: 5 pasang

3. Sapu tangan: 5 helai

4. Tuala mandi: 3 helai

5. Lampin kain: 1 dozen (ada org suggest Anakku)

6. Kain bedung: 5 helai

7. Selimut

8. Topi yang sesuai

9. Barut bayi / binder: 5 helai


Dandanan dan Ubatan

1. Minyak telon, minyak yuyi

2. Minyak bayi

3. Syampu, sabun

4. Ketip kuku

5. Pembersih hidung

6. Krim lampin - bepanthen atau drapolene

7. Lampin pakai buang NB

8. Sikat lembut

9. Kapas muka / cotton ball


Feeding

1. Botol susu

2. Puting getah untuk newborn

3. Pembersih botol susu


Peralatan

1. Besen mandi

2. Stroller

3. Katil bayi

4. Kelambu payung

5. Bakul atau beg untuk simpan barang2 baby

6. Lapik plastik untuk salin lampin bayi

7. Tilam bayi

8. Bantal dan bantal peluk


Untuk Ibu

1. Breastpump

2. Storage bottle

3. Barut

4. Batu sungai - mak mertua ada batu ney..

5. Stokin tebal

6. Nursing bra/Maternity pad

7. Jamu/Set Bersalin - apa yg bagus ye?


Beg Bersalin

Untuk Baby

1. diapers NB 10 kpg

2. baju 2-3 pasang

3. lampin

4. kain sapu tangan


Untuk Ibu

1. kain batik/skirt labuh

2. stokin

3. tudung yg selesa bg yg bertudung

4. bahan dandanan dan mandian

5. tuala mandi

6. tuala kecik

7. t-shirt yg agak besar untuk BF

8. panties byk2

9. pad sebungkus dua

10. baju utk pakai balik

11. selipar / sandal


on a whole, satu pun x beli lagi.. hehe.. bukan x excited, tp rasanya tgu kandungan 6/7 bulan kot.. bak kata org, relax2 aje dlu.. scan pun x lagi ney, so x taw gender apa.. maybe dlm next month akan ke KPJ Perda utk buat check up and daftar.. bersalin nnti, kalau ada rezeki lebih, kami ke KPJ.. kalau x, dkt Hosp Seberang Prai pun okay jugak.. mana2 lah.. janji semuanya selamat.. saya x berapa kisah sgt, walaupun kadang2 teruja bila org ckp bersalin dkt private lagi best.. tp saya lebih risaukan mcm mana rasa sakit yg akan saya rasa.. hehe.. x mo fikir la.. ;)

oh2.. dlm byk2 list atas tu.. ada few items yg saya dah ada.. thanx to my lovely sister, sbb bagi kami macam2.. breastpump spectra 3 including bag yg cantik dah ada, storage bottles pun dah ada.. maternity blouses pun along bagi juga.. dgn creams apa lagi ntah.. saya lupa nk check.. 2 plastik gak lah along bagi masa raya haritu.. bagus2.. stroller dgn carseat tamo bagi ke? hehe.. ngada2 je..

Alhamdulillah, saya dah 5 months.. last 3 days, dah rasa baby gerak.. kejap je la.. eh, saya rasa lah baby bergerak.. sbb tiba2 denyutan tu terlebih dkt perut.. mcm ada benda nk keluar dari perut.. lepas tu, saya suruh en handsome (uhuk2..) letak tgn dekat perut.. dia ckp dpt rasa benda bergerak.. x taw la dia tipu ke x.. hehe.. now ney, once in a while mcm rasa je.. tp x taw la betul x.. mungkin mainan perasaan ke kn.. hik..

baik.. itu aje for now.. take care! ;)

Tuesday, January 18, 2011

hehe..

mak ngah : A for what?
Ainul : apple.....

mak ngah : B for what?
Ainul : ball.....

mak ngah : C for what?
Ainul : monkeyyyy........

hehehe.. apalah ibu ajar smpai B je ke? =P~

Monday, January 10, 2011

Checkup di tempat baru

Assalamualaikum..


sekejap je dah masuk 2nd week of January kn.. sekejap je rasanya.. pagi td, saya dan encik suami ke Klinik Desa Batu Kawan.. since dah pindah rumah, kena lah pindah tempat checkup jugak.. dari last week lagi saya dah call Pej Kesihatan Seberang Prai Selatan, suh diorg locate mana KD yg terdekat.. x sangka juga ada KD yg dekat dgn rumah saya..


Alhamdulillah, everything went well pg td.. cuma agak lambat sikit la service tu.. maybe sbb bilik ada 2 je.. and waktu utk ibu mengandung, diorg set sehari ja which is Isnin.. semua pun dtg pg td.. tp yg best nya, semua nurse terang satu2.. previously, saya jarang dpt dengar heartbeat baby sbb alat rosak lah, itu la ini la.. bukan lah x dengar langsung, tp mcm x clear.. this time around, mmg clearly dengar the heartbeat.. :)


then, dia check perut semua mcm biasa lah.. lembut je nurse tu buat.. paling sakit saya rasa ms dekat KK Bayan Baru.. fuh! sakit sungguh.. dia tekan mmg kuat sgt lah.. overall, checkup dkt tempat baru kira not bad juga..


seminggu dah saya tinggal rumah batu kawan.. seronok sbb dekat dgn tempat kerja.. x de la kene tol smpai rm8.80 sehari.. hehe.. kali ney tol everyday rm3.20.. minyak saya budget dlm rm50 seminggu which is not bad compared to last time rm100 per week.. do ur math in case nk tahu berapa saya habis every month for travelling.. :)






our kitchen yg kecil molek.. hajat di hati nk besarkan sikit.. insyaAllah ada rezeki lebih nnti.. tp tunggu dulu lah.. yg sekarang pun x habis kemas lagi.. berhabuk lagi here n there esp dkt halaman rumah..


this one is our hall.. cantik x? x cantik? cantik lah! hehe.. tunggu lah nnti beli LED tv 60", msti lagi cun.. ehehe.. berangan mmg seronok kn? ;)

tu je la kut.. yg lain2, kene dtg rumah.. hik.. now, selain focus utk rumah.. kami focus utk baby.. nmpak x byk pangkah dkt list barangan baby? Alhamdulillah, hampir settle.. mlm td siap mimpi baby keluar.. lepas tu x boleh tidur.. ehee.. akibatnye, pg td nk bangun badan sakit2..

okay, tu je lah.. daa~~ ;)